BeGiraffe

Od kod ideja za copate?

  • by: Mojca Zamernik
  • 15. oktobra, 2018

Kakšno povezavo imajo sončni zahodi na Veliki planini z BeGiraffe copati? Kako je prišlo do ideje in v čem je sploh ‘fora’ teh copat? Predlagam, da gremo od začetka.

Odraščala sem na podeželju, kjer je bila narava del slehernega dneva, na tak ali drugačen način. Res je, da se kot vsak običajen otrok tudi jaz nisem izogibala računalnika in MTV kanala, ki sta velikokrat popestrila moj dan, ampak vedno, prav vedno sem v trenutkih, ko sem iskala pravo sprostitev, tolažbo ali mir, to našla v naravi. No, praktično ni bilo treba oditi prav daleč, le čez prag hiše. Včasih namreč že nekaj korakov naredi veliko razliko. Kasneje, ko sem živela v mestu, se je moje občudovanje vsega, kar nam nudi narava, le še okrepilo. Najbrž vsi poznamo tisto resnico, da stvari zares začnemo ceniti šele takrat, ko jih izgubimo. In tako sem vedno vsako priložnost izkoristila za pobeg iz betonske džungle v zeleni raj.

Tudi, ko sem spoznala Saša, je bilo zanimanje za aktivnosti v naravi, še posebej gorsko kolesarjenje, ena od stvari, ki naju je najbolj zbližala. In tako je še danes. Med nešteto turicami, pohodi in odkrivanjem novih krajev sva skupaj občudovala vse tiste majhne detajle v naravi in ugotavljala, da ne glede na to, kaj in koliko imaš, največ štejejo trenutki. Ti trenutki so preprosti užitki in osupljivi razgledi na lepote narave, opazovanje sončnih zahodov in druženja s prijatelji. To je občutek brezskrbnosti, navdiha in zadovoljstva. In začela sva se spraševati: kako bi lahko tudi doma občutila delček te sproščenosti in sreče? Kaj lahko glede tega narediva sama? Kaj bi za to potrebovala? Ja, dajva, ustvariva nekaj sama! Ampak kaj?

Odgovora nisva iskala dolgo. Saševi starši že več kot 20 let ročno izdelujejo usnjene in krznene copate, kaj pa če … Res nikoli prej nisva pomislila na to, da bi nadaljevala družinsko tradicijo, ko pa sva začela raziskovati naravne materiale, sva odkrila, da poleg usnja obstaja še vrsta kakovostnih in trajnostnih materialov, ki bi jih lahko uporabila. Ja, to je to! Nekateri naravo v svoj dom prinašajo z rastlinami, lesenim pohištvom, naravnim tekstilom, midva pa bova to naredila s copati!
Z najino blagovno znamko BeGiraffe želiva vsakega posameznika spodbuditi, da živi trajnostno in ga ponovno navdahniti ali pa le spomniti na bistvo: preživljanje preprostih trenutkov tudi doma na način, kot to delamo v naravi. Prostor, kjer živimo, imenujemo dom zato, ker se v njem počutimo domače. Ta občutek želiva z BeGiraffe še nadgraditi in to na družbeno odgovoren način. To je bil začetek – ideja, iskrica in zagon. A do izvedbe je bila pot še dolga in ovinkasta.

Več o najinih BeGiraffe korakih, ki so sledili, pa naslednjič.

Leave a comment