BeGiraffe

Uvod v zeleno prihodnost

  • by: begiraffe
  • 17. januar, 2019

Ko se odločamo za kateri izdelek bomo kot potrošniki namenili naš denar, nas največkrat zanima cena, kakovost in morda prepoznavnost blagovne znamke. Ob pogledu na lično majico za €3.99 je prva misel: »Če je že tako poceni, bom pa kar tri!«. Redko nas zanima izvor in skrita cena, ki jo plačujemo, oziroma jo za nas plačuje nekdo na drugem koncu sveta. Če se zavedamo ali ne, je vsak nakup kot glas na volitvah:  z nakupom podpremo industrijo, ki je proizvedla naš izdelek in način same proizvodnje. Bi še vedno kupili tisto majico, če bi bila na etiketi fotografija dvanajst let stare deklice, ki vsak dan brez zaščite rokuje z umetnimi tekstilnimi barvili ali pa neprekinjen tok kemičnih odpadkov, ki se izliva v reko, poleg katere stoji obrat, ki proizvaja oblačila vaše najljubše blagovne znamke? Uspešna prodaja takšnih izdelkov je za proizvajalce namreč znak, da poslujejo pravilno in daje vzpodbudo za širitev tovrstnih praks ter vlaganje v razvoj netrajnostnih načinov proizvodnje.

Pogled na police, ki se kar šibijo pod težo izdelkov z vsega sveta, nam ustvarja občutek izobilja in skriva dejstvo, da je za naš planet takšna potrošnja nevzdržna.  Ob omejeni količini naravnih virov je le vprašanje časa, kdaj bomo prisiljeni spremeniti smer, na kateri smo vse od industrijske revolucije, smer, ki se ne ozira na dobrobit okolja in ljudi.

Na obnovljive vire in trajnostno gospodarstvo se pogosto gleda kot na dražjo alternativo trenutnemu stanju, a se pozablja, da je na tem področju še ogromno prostora za izboljšave. Težko je primerjati dve industriji pri čemer so bile v eno vložene že ogromne količne denarja in desetletja razvoja, druga pa je šele v povojih.

Želja ekipe BeGiraffe je postaviti majhen kamenček v mozaik prehoda na trajnostni razvoj, zato bomo v tedenskem ritmu predstavljali ideje in prakse, ki so usmerjene v svetlejšo prihodnost.  Poizkusili bomo razkriti skrito ceno proizvodov, ki jih vsi jemljemo za samoumevne in predstaviti alternative,  za katere mislimo, da so korak v pravo smer.

Če imaš morda v mislih kakšno tematiko, o kateri bi rad, da se razpišemo, nam to sporoči na našem Facebook profilu.