BeGiraffe

Ko ideja dobi obliko

  • by: Sašo
  • 10. novembra, 2018

Če kaj, sva se na najini začetni poti zagotovo naučila ogromno o različnih naravnih materialih, pozitivnih vplivih le-teh na kožo,  njihovih različnih kombinacijah uporabe in o tem, kako copati le niso tako enostaven proizvod, kako se stvari lahko zapletejo in na koncu o tem, da se vztrajnost ter ciljna naravnanost izplačata. To je bil za oba nov proces, ki naju je razkril drug drugemu v novi, podjetniški, kdaj tudi tekmovalni luči. Nekajkrat naju je tudi sprl, a vseeno zbližal.

O uporabi konoplje na copatih sam še nisem slišal, poznal pa sem njeno vsestransko uporabnost. Poleg njene ekološke, naravi prijazne pridelave na trajnosten način, me je pozitivno presenetilo dejstvo, da se pri njeni pridelavi okolje obremenjuje precej manj, kot pri pridelavi bombaža (več o tem bomo pisali v katerem od naslednjih blogov) 😉. Ampak ja, popoln material! Navdušil me je, ker predstavlja nekaj novega, v skladu z najinimi načeli, preprosta za obdelavo in nekaj, kar bo dokončno opredmetilo najino idejo. Z željo lokalizirati material oziroma tkanino konoplje, sva najprej naredila  raziskavo slovenskega trga. Tu ni bilo uspeha, saj v Sloveniji predelave konoplje v takšni obliki še ne poznamo – ideja za koga, ki bi želel biti v tem prvi 😊. In tako sva se odpravila v tujino. Ne vem, če veš, ampak po pridelavi konoplje in njeni predelavi je Romunija v Evropi največja – to je razlog, da sva se usmerila ravno tja. Najti dobrega in zanesljivega dobavitelja ni lahko in tudi tukaj je bilo tako. Pa vendar, našla sva dobavitelja in v dobri veri, da bo šlo naprej vse gladko, naročila prve vzorce.

Vzorci konoplje so prispeli, a glej ga zlomka, tkanina konoplje sama po sebi ni dovolj, da bi lahko držala lepo obliko copata. Ali pač? Vseeno smo začeli s prvimi vzorci, striženjem, šivanjem, vse v upanju in iskanju popolne oblike. Modelirala sva najprej sama, kasneje pa nama je na pomoč priskočil Zoran, nekoč znani oblikovalec čevljev pri Peku in še danes cenjen modelar. Kljub vsem našim srečanjem in razmišljanjem, kdaj tudi pozno v noč, rezultati niso bili najboljši. In tako smo skupaj dojeli, da ideja o konoplji kot samostojnemu materialu ne bo OK . ☹

Začetna motivacija nama je po prvih neuspelih poizkusih začela upadati in v glave so se naselile negativne misli. Ima vse to sploh smisel? Mogoče pa to le ni bila dobra zamisel. Najbrž takšnih copat ni, ker nimajo smisla … No ja, stvar je bilo potrebno prespati, ponovno začeti verjeti in se vsega lotiti znova. Prvotno idejo o preprostem copatu le iz konoplje sva morala delno opustiti in začeti razmišljati o materialih, ki bi zagotovili, da bo copat dovolj topel in trden.

Ne vem, če je bil ovčji filc najina prva izbira, je pa zagotovo bila prava. Topel, obstojen in naraven material, ki je udoben za stopala, bo najinemu copatu služil kot osnoven gradnik. Super! Lahko nadaljujeva. Začeli smo z novim vzorčenjem in testiranji; kako in na kakšen način lahko sestavne dele združimo na čim bolj  enostaven in všečen način. Pred tem je bilo potrebno poiskati še dobavitelja, ki smo ga ponovno neuspešno iskali v Sloveniji. Naravni filc sicer obstaja tudi pri nas, ampak njegova obstojnost in trdota ni primerna za najine copate. Dobavitelja kakovostnega filca sva naposled našla v Italiji.

… In voila! Izgled imamo, prave sestavne dele tudi. Pa naredimo prvi korak. Ups, ti copati pa drsijo in to tako na leseni kot tudi keramični podlagi! Nova težava, ki je zahtevala rešitev in tu sva zopet pokazala, čeprav v osnovi oba ekonomista, nekaj inovativnosti 😉. Skoraj vsi, ki izdelujejo copate, uporabljajo za podplat usnje ali gumo oziroma kakšen drug umetni material. Midva sva se držala najinih osnovnih načel: spoštuj naravo, uporabljaj trajnostne vire ter se izogibaj krznu in usnju. Pomislila sva na pluto, ki je široko uporaben, obnovljiv naravni material, čeprav na tej točki nisva vedela, če je zares ustrezna za uporabo v podplatu copat. Na vrsti so bila nova vzorčenja, mnogo testiranj različnih trdot in gostot ter seveda čas potreben za to. Hja, hvala Dragici za njeno potrpežljivost pri vseh novih poizkusih šivanja, vzorčenja in diskutiranja o tem, česa vsega še nismo preizkusili, da bi uspeli. 😉 In smo uspeli! Copati so dobili pravo obliko, izbrane barve in inovativno kombinacijo obnovljivih naravnih materialov. Mogoče smo res zašli s prvotno začrtane poti, ampak mislim, da smo iztirili ravno prav in v smer, ki je nova. Prva naročila materiala in prva proizvodnja serija so sledili ter nas pripeljali do tu – začetka, ko vstopamo na relativno zasičen trg, a polni novega zagona! 😉

 

vzorec copati iz filca